Greenkeepern berättar…

Jag har fått äran att vara er greenkeeper på Östra Göinge något jag ser väldigt mycket fram emot. Jag har mitt hjärta i klubben, här började både min golf karriär och samt yrkesverksamma bana. Jag har alltid älskat både layouten och denna klubb. Så därför är det extra roligt att vara tillbaka.

När jag lämnade er på Östra Göinge fick jag erbjudande om att vara med och bygga Elisefarm. Där har jag stannat och är fortfarande aktiv i samma form som jag nu är hos er på Östra Göinge idag.

Jag tror att vi greenkeepers i framtiden kommer vara mer än på en klubb, detta är inte bara ekonomisk fråga utan en fråga att använda rätt resurs på rätt plats och sätt. Jag brinner för banskötsel och hur man kan driva anläggningar både kostnadseffektivt och på ett agronomiskt rätt sätt. Något som har gjort att jag har starta eget med just denna inriktning.  Förutom Elisefarm kommer jag även i år ansvara för Skyrup och Skepparslöv.

Förutom uppdragen jag har på de andra banorna har jag även några förtroende uppdrag i samma gräsliga anda. Intresseorganisationen SGA som står för den samlade yrkeskår inom greenkeeping med 2000 medlemmar är jag Ordförande för. Något som är väldigt roligt och där utvecklings frågor är något som driver mig.

Jag är även gräsinspektör för SvFF där jag träffar planskötare landetrunt för att utbilda dessa i grönyteskötsel. Golf branschen har idag ett litet försprång men snart är de ifatt…. Som inspektör kontrollera och har dialogen med planskötarna innan match samt om planen är för dålig är det min uppgift utföra en inspektion som kan leda till att matchen flyttas. Något som aldrig är roligt då det är mycket pengar i omlopp både i TV-licenser och säkerhetspådrag.

Nog om detta…

Något som vi på banan kommer att fokusera på i år är greenerna. Är dessa i bra skick gör detta mycket på helhetsintrycket. Vi har en bit att vandra men med systematiskt och organiserat arbete som följer en röd tråd kommer greenerna successivt bli bättre, något som jag tror ni kommer märka under året. Nu i förstahand vill jag bilda mig en uppfattning om hur verksamheten fungerar samt att titta över kostnader/intäkts möjligheter för att säkerställa att vi köper och använder våra resurser på rätt sätt.

Vi har nyligen klippt greenerna. Fairway och tee kommer klippas inom någon vecka. Under de närmsta veckorna kommer vi att lufta stora delar av fairway och greenområde, något som är otroligt viktigt är att syresättningen i plantan fungerar.  Vi kommer även spruta greenerna med grön pigmentfärg. En grönare färg på greenerna drar åt sig mer solljus viket i sin tur inte bara ökar temperaturen utan fort skyndar fotosyntesen. Allt för att komma igång så snabbt som möjligt. Detta första år kommer innebära att vi behöver lufta och dressa en hel del. De organiska material som ligger i toppen av greenerna (på fackspråk kallas detta thatch) är alldeles för högt. Detta motarbetar man med genom att lufta samt få ner sand som blandar sig i profilen. Ett säkert tecken på att man är på rätt håll är när man märker att greenerna blir lite fastare och jämnare.

Jag hoppas att kunna fortsätta att presentera nyheter från banan under säsongen som fortlöper.

Nu önskar jag er alla en trivsam säsong och jag hoppas vi ses där ut.

Väl mött!
Simeon Liljenberg
Course Manager

X